Történet

A Balatonlelle Sportegyesület története

1924-ben alakult egyesületünk Balatonlelle SE néven, színeknek pedig a kék-sárgát választották az alapítók.

A csapattal kapcsolatos első írásos dokumentum 1947-ből származik. Csapatunk ekkor a Nyugat Magyarországi LASZ, II. osztály székesfehérvári csoportjában szerepelt Balatonlellei Barátság néven. Ez a korabeli ötöd osztálynak felelt meg.

Ezt követő két évben a Dél-Dunántúli LASZ I. osztályában vitézkedtünk, Balatonlelle nevet viselve mindkét évben a 9. pozícióban végeztünk. 1950 őszén a Déldunántúli Alszövetség I. osztályának Északi-csoportjában gyűjtöttük a pontokat.

1951-ben nevünk Vörös Meteorra változott, és mivel ebben a szezonban megnyertük a Fonyódi járás bajnokságát, a következő évben már egy osztállyal feljebb a Somogy megyei bajnokságban szerepelhettünk. 1953-ban a Szalma István csoportban 11. helyen végeztünk, ami azt jelentette, hogy 54-től a megyei II-ba estünk vissza, ahol előbb ezüstérmesek, rá egy évre bajnokok lettünk.

1956-ban a megyei I. osztály sereghajtó helyén végeztünk, 57 tavaszán pedig már osztályozót játszottunk az NBIII-ért a Délnyugati Alszövetség Kaposvári Alosztály 2. csoportjában. 1957-64 között a Somogy megyei I. osztályban szerepeltünk több-kevesebb sikerrel.

1964-ben kieső (utolsó) helyen zártuk a bajnokságot, így 1965-től a megyei II. osztály Északi-csoportjába kerültünk. Időközben újabb névváltáson estünk át, a Vörös Meteort elhagyva ismét Balatonlelle néven jegyezték csapatunkat.
1973/74-es szezonban megnyertük a Somogy megyei Területi bajnokság Balaton csoportját, így a következő évadtól újra a megyei élvonalban edződhettek játékosaink. Az 1978/79-es versenykiírásban az előkelő 3. helyen végeztünk, miközben nevünk Balatonlellei Spartacusra változott. 1979-től Balatonlelle és Balatonboglár települések egyesülése okán Boglárlellei SE néven jegyezték csapatunkat.

Az 1981/82-es szezonban ezüst érmet szereztek játékosaink, egy évvel később pedig bajnoki címet ünnepelhettünk, aminek köszönhetően az 1985/86-os bajnokságot a harmadik osztály Dráva-csoportjában tölthettük. Újoncként nem sikerült kiharcolnunk a bennmaradást, így 1986-tól újra megyei I-es csapat lettünk.

Az igazi áttörést az 1987/88-as szezon hozta, amikor a megyei élvonalat megnyerve újra a Dráva-csoport tagjai közé verekedtük magunkat. 1991 nyarán Balatonlelle és Balatonboglár különvált, így csapatunk visszakapta a Balatonlelle SE nevet. Két évvel később sajnos kiestünk a Dráva-csoportból, de mivel 1993/94-ben azonnal megnyertük a megyei bajnokságot, így 1994 nyarától ismételten a harmadosztályban játszhattunk. Évről-évre fejlődött csapatunk, előbb (1997-ben) bronz érmes helyen végeztünk, majd az 1998/99-es bajnokságban történetünk legnagyobb sikerét elérve (veretlenül) bajnoki címet szereztek játékosaink. Mindmáig emlékezetes egyik tavaszi mérkőzésünk, amikor a legnagyobb riválisunk, a Marcali otthonában – több, mint 1000 néző előtt – Takács András és Hosszú Zsolt góljaival 2-1-re legyőztük a házigazdákat. (Erre a mérkőzésre szurkolói busz indult Balatonlelléről.)

A következő szezonban tehát az NB II. Nyugati-csoportjában szerepeltünk, majd 2000-ben megnyertük a kvalifikációs „A” csoportot, így 8 éven át folytatódhattak NB II-es szezonjaink. 2006/2007-es kiírásban sajnos a másodosztály utolsó helyén végeztünk.

Egy évvel később majdnem sikerült azonnal kivívni a feljutást, végül azonban a Szentlőrinc mögött a második helyen végeztünk. 2008 nyarán átsorolták csapatunkat a Duna-csoportba, ahol nagy meglepetésre a 15. pozícióban végeztünk. Ezt követően szerencsére sikerült azonnal megnyerni a megyei bajnokságot, aminek köszönhetően újabb három év Dráva-csoportos szereplés következhetett. 2013-ban azonban újra kiestünk.

Az első megyei I-es szezonban bronz érmet szereztünk, egy évvel később (2014/15) 17 pontos előnnyel megyei bajnokok lettünk, ekkor azonban nem tudtuk vállalni a magasabb osztályban történő szereplést. 2015/16-os versenykiírásban a megyei I. osztály 5. helyén végeztünk.

16 Somogy megyei II. osztályban töltött szezon
28 Somogy megyei I. osztályban töltött szezon – 6 bajnoki cím
17 NB III-ban (Dráva-csoport/Duna-csoport) töltött szezon – 1 bajnoki cím
8 NB II. Nyugati (Hummel)-csoportjában töltött szezon
2 Somogy megyei kupa győzelem